Over Dirk

Dirk Veldman

Het maken van meubels leerde hij niet op een opleiding, maar door het gewoon te doen. Lang wist hij niet wat hij wilde, maar dat het iets met hout en bouwen moest zijn, werd al wel gauw duidelijk. Bij een timmerbedrijf kreeg hij de kans zich te ontwikkelen. Toen hij in 2005 bij StevigZitten aan de slag ging, kwam zijn creativiteit echt boven. Schilderen deed hij al een tijdje, maar nu ging hij er intensiever mee aan de slag.  Eerst nog vooral realistisch. “Urk kon ik helemaal uit mijn hoofd schilderen!” vertelt hij. Later kwamen daar meer abstracte elementen bij. “Maar er moet wel altijd iets realistisch in mijn schilderijen zitten.”

Met ‘Dirk Maakt’ heeft hij de ideale combinatie gevonden. Hier kan hij zijn creativiteit kwijt in het maken van meubels en bij het maken van kunst. Door die twee te combineren ontstond een uniek concept.

De combi van meubels maken, timmeren én schilderen. Dat is uniek.

foto over mij

Zijn schilderijen moeten niet alleen een commerciële functie hebben, vindt Dirk: “Ik vind het interessant erachter te komen wat mensen beweegt. Of, bij bedrijven, wat hun visie is. Die kennis gebruik ik dan ook weer bij het maken van mijn schilderijen.”

Hij geeft als voorbeeld: “Hoe leuk is het als je een bedrijf hebt, om je visie dan uit te laten beelden in een heel groot schilderij aan de muur of op een vergadertafel. Dus niet in tekst, zoals al zo vaak gebeurt, maar in beeld. Ik kan uitbeelden waar een bedrijf voor staat.”

Ik wil met mijn schilderijen wat betekenen voor mensen of de maatschappij

Voor 2016 heeft Dirk een mooi project voor ogen: een serie schilderijen maken over mensen uit de Noordoostpolder die iets doen wat opvalt. Om vervolgens met die schilderijen een jaar lang te exposeren in bijvoorbeeld het gemeentehuis.

Tekst: Rianne Huisman

Foto: Esmeralda de Vos Fotografie